Kwantitatief onderzoek

Markt simulator

Markt simulator

Een markt simulator doet precies wat je denkt dat het doet: de markt nabootsen. Deze marktonderzoekstool helpt je erachter te komen wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Welke beslissingscriteria hanteren jouw klanten in het aankoopproces? Waar letten ze op en wanneer gaan ze over tot de aanschaf van een product? Hoe zit het met hun willingness-to-pay ten aanzien van bepaalde productopties?

Markt simulator Blauw Research
Over
Markt simulator

De markt simulator geeft je antwoord op vragen als:

  • Is de leveringstijd van je product een bepalende factor?
  • Speelt vooral de prijs een rol?
  • Vinden ze bereikbaarheid en service het belangrijkst?
  • Of is er een bepaalde feature van jouw product die voor jouw klanten onweerstaanbaar is?

Om een gesimuleerde marktkeuzes te kunnen maken, starten we met conjunct meten. Met een conjunct onderzoek brengen we de meerwaarde van de producteigenschappen in kaart. De voorkeuren van consumenten worden gemeten door ze keuzes te laten maken zoals dat op vergelijkingssites gebeurt.

In deze experimenten vragen we respondenten om een aantal productconcepten te evalueren, waarbij elk onafhankelijk onderdeel van een productconcept systematisch wordt gevarieerd.

Hoe werkt de markt simulator?

Nadat de gegevens zijn verzameld, wordt een markt simulator gemaakt die werkt als een tool om te voorspellen welke producten consumenten zouden kiezen als deze daadwerkelijk te koop zouden zijn.

Met een markt simulator kan een analist of manager talloze ‘Wat als’-vraagstukken voorleggen om problemen te onderzoeken, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van nieuwe producten, productpositionering en het bepalen van de prijsstrategie.

Het lijkt een beetje alsof jouw complete doelgroep in één ruimte zit, met als enige doel het stemmen over productconcepten binnen concurrerende scenario's. Je loopt de ruimte in en laat ze een aantal producten zien. En de groep stemt direct voor de producten die zij verkiezen. Zo kun je dus miljoenen potentiële producten en marktsituaties evalueren.

De uitkomsten van deze simulatie zijn zeer geschikt voor behoeften segmentatie. De doelgroep wordt opgedeeld in verschillende groepen zoals:

  • Prijsbewuste consumenten
  • Loyale consumenten (merkentrouw)
  • Consumenten die betrouwbaarheid (bijvoorbeeld snelheid) belangrijk vinden

Je weet zo precies bij welk segment jouw merk de sterkste positie heeft.

No items found.
No items found.
No items found.