Eén sterk front vanuit categorie en branding
Over drie jaar zou heel Nederland mijn merk moeten kopen. Klinkt wellicht als een onrealistische toekomstdroom van een marketeer. Maar wanneer je de juiste inzichten hebt is het mogelijk. Begin met de vraag: wat staat consumenten nu in de weg om mijn merk te kopen? En vervolgens: hoe kan ik deze drempels vanuit de unieke kracht van het merk wegnemen?
Drempels inzichtelijk maken
Drempels inzichtelijk maken
Drempels kunnen zich op verschillende niveaus en in verschillende contexten voordoen. Een greep uit de redenen die verkoop in de weg kunnen staan:
- Het dagelijks leven: een onduidelijk merkbeeld of het onjuiste mediaplan kan ervoor zorgen dat de consument niet op de juiste momenten (category entry points CEPs) aan jouw merk denkt.
- Het gebruik van jouw product of dienst: onbekendheid met het portfolio of een mismatch tussen het portfolio en de wensen en behoeften van de consument kan ervoor zorgen dat je niet optimaal in consumentenbehoeften kan voorzien.
- De aanloop naar de aankoop: wanneer de distributie niet op orde is wordt de consument te weinig of niet met het merk geconfronteerd.
- Het moment van de aankoop: wanneer het schappenplan niet op orde is, omdat het merk in het verkeerde schap staat of te weinig opvalt in het juiste schap, wordt het niet overwogen en dus niet gekocht.
- De aankoopbeslissing: wanneer de verpakking of prijs niet op orde is, spreekt het de consument uiteindelijk onvoldoende aan of laat het te veel vraagtekens achter waardoor het merk wel wordt overwogen maar niet wordt gekocht.
Categorieperspectief
Elke drempel vraagt om een andere oplossing. Voor je als merk dus met hagel begint te schieten in de hoop op meer verkoop, raden wij aan om eerst een brede scan te doen om de drempels te achterhalen. Als merk ben je voor de consument namelijk onderdeel van een groter plaatje: de categorie. Daarom is een categorieperspectief ook cruciaal om de drempels te kunnen achterhalen en in context te kunnen plaatsen. Door vanuit een categorieperspectief naar het succes van je merk te kijken, leer je niet alleen hoe succesvol je merk nu is, maar ook waarom het merk succesvol is.
Kracht van je merk
Blaas de drempels weg vanuit de kracht van je merk
Goed, de drempels zijn inzichtelijk. Dan komt het moment om deze vanuit de kracht van je merk omver te blazen. Ook daar komt het categorieperspectief weer om de hoek kijken. Het helpt je namelijk om te bepalen wat de unieke aansluiting tussen jouw merk en de behoefte van de consument is. Wat is de kracht die je verder kunt uitbouwen? We weten dat consumenten meerdere behoeften hebben en dat afhankelijk van de context de behoeften kunnen variëren. Om toch wijs te worden uit voor welke doelgroep je nu het meest relevant bent en of die doelgroep groot genoeg is kan behoeftesegmentatie uitkomst bieden. Niet als eindoplossing, maar als middel om het succes van jouw merk te kunnen verklaren.
Categoriemanagement en branding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten nauw samenwerken om merksucces te kunnen vergroten.
Het begint bij het juiste onderzoeksbureau, 5 tips waaraan jij deze herkent
Samen sta je sterker. Zo werkt het ook in onderzoek. Het juiste onderzoeksbureau helpt je:
- Jouw informatiebehoefte scherp te stellen
- Kritisch te durven zijn op je eerdere werk
- Met een open en nieuwsgierige blik naar nieuwe informatie te kijken
- Informatie op de juiste manier te interpreteren en te ontsluiten in de organisatie
- Plezier te hebben in het onderzoekstraject
Heb je deze partner gevonden? Knijp dan in je handen want hiermee heb je de belangrijkste stap gezet.
Bepaal de juiste strategische uitgangspunten voor je onderzoeksopzet
Hoe verleid je de consument om jouw product of merk te kopen? Bewaar het ‘hard to get’ spelletje voor je dateleven en maak het voor de consument zo makkelijk mogelijk om voor jouw merk te kiezen. Doe je dat niet, dan zijn er zat eenvoudiger opties voor de consument.Om ‘easy to buy’ te worden, moet je weten wat de consument tegenhoudt om voor jou te kiezen. Voor Grolsch hebben we daar onderzoek naar gedaan. Geïnspireerd op de wetenschap (Daniel Kahneman, Byron Sharp) en onze eigen ervaringen bepaalden we per fase van de klantreis de belangrijkste stappen voor merkgroei. Het idee hierachter: doe in elke stap van de klantreis de juiste dingen, dan staat er niets in de weg om voor jou te kiezen. Met dit uitgangspunt in gedachte, wisten we welke informatie Grolsch nodig had om verder te kunnen groeien.
Met rust en synergie in het proces ontdek je kansen en weet je wat je te doen staat
Nu weet je welke vragen je moet stellen, maar nog niet welke antwoorden je daarop kan verwachten. Splits het onderzoek daarom op in meerdere fases waarin je beetje bij beetje alle benodigde informatie verzamelt.Gun jezelf de tijd om informatie te verwerken en je vragen aan te scherpen. Met tussentijdse overlegmomenten creëer je rust in het onderzoeksproces. Bedenk welke inzichten belangrijk zijn om nog beter te begrijpen. Met het juiste onderzoeksbureau ervaar je op deze momenten synergie.Jouw onderzoekspartner helpt je inzichten te interpreteren en deze vanuit ervaring in een breder perspectief te stellen. Jij zorgt ervoor dat inzichten ook bruikbaar zijn in de praktijk. Door te delen wat het raakvlak is met kennis, ervaringen en plannen binnen jouw organisatie. Zo vertaal je samen inzichten naar kansen.
Ook op zoek naar de juiste inzichten om vanuit een categorieperspectief je merk te laten groeien?
Uitgelichte
expertise(s)
Marketing Strategy
In een sterke en toekomstbestendige marketingstrategie staat de consument centraal. Vergroot je succes vanuit inzicht in consumentengedrag en -behoeften binnen jouw categorie