De functionele én emotionele grenzen van innovatie
Een schot hagel in het duister. Dat is wat innovatie is wanneer je er geen grenzen aan stelt. Anderzijds is vrijheid nodig om ideeën te laten ontstaan en groeien. Grenzen en vrijheid. Twee dingen die op het oog niet samen lijken te gaan, maar elkaar toch zo goed aanvullen! Grenzen waarbinnen je toch een gevoel van vrijheid kan ervaren. De heilige graal, waarnaar wij afgelopen jaar onze queeste zijn gestart.
We dachten het antwoord gevonden te hebben in het gedachtegoed van How Brands Grow van Byron Sharp. Op basis van deze theorie hebben we het framework voor innovatie ontwikkeld. Vanuit de Category Entry Points bepalen we de relevante momenten om met je merk op in te spelen. Vanuit de Distinctive Brand Assets bepalen we of de oplossing voldoende herkenbaar is voor het merk.
Inspelen op zowel functionele als emotionele behoeften
Toch bleef het bij ons kriebelen. Dat komt omdat het gedachtegoed van How Brands Grow nogal functioneel is ingestoken. Precies de reden dat het even heeft geduurd voordat ik om was en ook ‘Sharper’ werd. Noem me naïef of idealistisch, maar ik wens nog steeds ieder merk toe dat het lukt om iemand te raken. Om iets los te maken. Dat stukje emotie miste ik nog in ons How Brands Grow framework voor innovatie. Een goed idee speelt tenslotte in op zowel functionele als emotionele behoeften. Functionele grenzen alleen bieden dus niet voldoende vrijheid. En dus zette wij onze zoektocht voort…
Emotionele grenzen voor innovatie
In de tijd dat ik nog aan creatieve zijde werkte, heb ik kennisgemaakt met merk- en designontwikkeling op basis van de Archetypen van Carl Jung. Archetypen symboliseren de menselijke basismotivaties. Ik noem het graag karakters. Ze spreken ons diep in ons onderbewuste aan. Archetypen helpen om de geest van een merk te vangen, positionering noemen ze dat ook wel. Ze omvatten de verschillen tussen merken die vaak moeilijk in woorden zijn te beschrijven. Verschillen die je moet voelen. Dat onbeschrijflijke deel van een merk dat je weet te raken of iets in je losmaakt. In de Archetype van Carl Jung hebben wij de emotionele grenzen gevonden voor innovatie.
Einde van de How Brands Grow liefde?
Betekent ons enthousiasme voor de Archetypen dan het einde van onze liefde voor How Brands Grow? Volgens How Brands Grow is positionering tenslotte toch onzin? Nee, zeker niet! Archetypen garanderen de consistentie die How Brands Grow ook voorschrijft. Het is de interne leidraad om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Wij zien het dus als een mooie aanvulling op ons framework voor innovatie. Vanuit het gedachtegoed van How Brands Grow beantwoorden we de vragen: speelt het idee in op een relevant moment en is het idee in uitvoering voldoende herkenbaar voor het merk? Vanuit de Archetypen bepalen we of het idee past bij de geest van het merk. En dat doen we ook graag voor jou! Schiet je tenminste in het licht met je nieuwe innovatie of verpakking.
Uitgelichte
expertise(s)
Marketing Strategy
In een sterke en toekomstbestendige marketingstrategie staat de consument centraal. Vergroot je succes vanuit inzicht in consumentengedrag en -behoeften binnen jouw categorie